Kalendár turistických podujatí na sezónu zima 2013

Klub slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička pripravil kalendár turistických akcií pre obdobie zima 2013 pre každého turistu bez ohľadu na to, či je náš člen alebo nie.  Na klasické podujatia (presun verejnou dopravou) sa nemusíte prihlasovať. Na ostatné akcie (autobusový zájazd, presun vlastnými autami a viacdenné túry s ubytovaním) je potrebné, aby všetci záujemcovia včasne ohlásili svoj záujem zúčastniť sa u vedúceho túry, ktorý je uvedený pri každom podujatí vrátane jeho kontaktných údajov.

NAJBLIŽŠIE PODUJATIA:

  • piatok 15. 3. > Výročná členská schôdza klubu v Kremničke (reštaurácia U Vinca) o 17.00 h
  • sobota 23. 3. > Pustý hrad Zvolen – 1. jarná túra
  • sobota 6. 4. > Otvorenie turistickej sezóny (Chata Bernardín)

AKTUÁLNE OZNAMY:

  • TURISTICKÝ BAZÁR – na predaj sú nové nejazdené zjazdové lyže, viac informácii nájdete v tomto inzeráte.
  • Zverejnili sme kalendár turistických podujatí turistov z Podbrezovej pre rok 2013.
  • Náš klub sa stal opäť poberateľom 2% z dane za rok 2012, ktoré budú môcť darcovia venovať v roku 2013. Ďakujeme za Vašu podporu. Tlačivo na darovanie nájdete na tomto odkaze.
  • Záujemcovia o športové výživové doplnky firmy Kompava majú možnosť zaobstarať si produkty so zľavou 20 – 25 % (závisí od ceny objednávky). Objednávky vybavuje Marek Pehanič emailová adresa.
  • Dom pre núdznych v BB prijíma do daru staré spacáky, batohy, obuv a oblečenie (v dôsledku malých skladovacích priestorov len zimné oblečenie). Všetko musí byť čisté a funkčné. Veci môžte doniesť priamo do zariadenia na Tajovského 1 (na križovatke pri Bystričke oproti mestskému parku) v ľubovoľnom čase.
  • Možnosť stiahnutia novej prezentácie kurzu základov VhT z Milošovho outdoor webu.
  • Miloš Poliček zverejnil na jeho webovej stránke 69 výhľadových ružíc slovenských vrcholov.

15. marec 2013  Výročná členská schôdza klubu

Pozývam Ťa na výročnú členskú schôdzu KST Banská Bystrica – Kremnička, ktorá bude v piatok 15. 3. 2013 v reštaurácii U Vinca v Kremničke (tam, kde bola aj vlani) so začiatkom o 17.00 hodine. Prezentácia začne od 16.00. Do Kremničky ide MHD trolejbus č. 2 a 3, autobus č. 21 a 22.

Prines so sebou členský preukaz na vlepenie členskej známky, nápady pre nový turistický kalendár, úsmev a pekné slovo priateľom a batoh s vibramami zameň za spoločenský oblek. Radi privítame aj nových členov a priaznivcov nášho klubu.

Organizátori dúfajú, že účasť bude podobná vlaňajšej, aby sa mohol nahlásiť primeraný počet stravníkov. Po večeri bude posedenie pri hudbe. Vstupné na schôdzu je členská známka a v tom je večera a hudba:

  • 7,- € dospelý (resp. nový člen)
  • 4,- € dôchodca/študent
  • 5,- € nečlen

-Výkonný výbor KST Banská Bystrica – Kremnička-

13. január 2013  Klubové premietanie Alpy, Tatry, Ukrajina a Tri kríže

  • od 14.00 h v Kremničke (reštaurácia U Vinca), program:
    Grossglockner – Grossvenediger 2011 (fotografie)
    – Dolomity 2012 (film 17 minút)
    – Dolomity 2012 (fotografie)
    – Mont Blanc 2012 (fotografie)
    – Jordánova cesta na Lomnický štít 2011 (film)
    – Zakarpatská Ukrajina 2012 (film 16 minút)
    – Gerlachovský štít 2011 (film)
    – Hoher Dachstein 2009 (film)
    – Sedlo Tri kríže (film)

24. február 2013  Zimný výstup na Sivý vrch (Babky)

zrušené pre nepriaznivé poveternostné podmienky (silný vietor)

ospravedlňujeme sa prípadným záujemcom pre nedostupnosť vedúceho na telefóne, keďže bol mimo dosahu signálu i internetu

Hlavná trasa: Bobrovecká Vápenica – rázc. pod Sokolom – rázc. pod Babkami – Chata pod Náružím – sedlo Predovratie – Veľká Kopa – Ostrô – sedlo Priehyba – Sivý vrch (1805 m) a späť

Trasa B: Bobrovecká Vápenica – rázc. pod Sokolom – rázc. pod Babkami – Babky (1566 m) – Malá Kopa – sedlo Predovratie – Chata pod Náružím – rázc. pod Babkami – rázc. pod Sokolom – Bobrovecká Vápenica

Charakteristika: zimný výstup vo vysokohorskom teréne Tatranského národného parku v rámci skialpinistického areálu Červenec, kde je celoročne prístupný vrchol Sivého vrchu a Babiek (mimo sezónnej uzávery chodníkov). Pre výstup sú nutné buď skialpinistické lyže alebo snežnice. Záverečný úsek na Sivý vrchol vedie exponovaným skalným terénom, kde je nutné použite čakana a prípadne aj stúpacích želiez (mačky). Kto chce ísť na Sivý vrch (náročná celodenná túra), tak musí povinne mať čakan! V prípade, že nemáte čakan, tak je pripravená menej náročná okružná trasa cez Babky (stredne náročná trasa) s krásnym kruhovým výhľadom. Po zostupe sa občerstvíme v turistickej chate pod Náružím, kde sa obe skupiny stretnú a spoločne zostúpia späť do podhoria.

Časový plán: zraz a odchod je o 5.45 h na parkovisku pred poisťovňou na Huštáku. Doprava je individuálne vlastnými autami – vhodné je si vopred dohodnúť odvoz resp. posádky áut. Trasa presunu je BB – Donovaly – Ružomberok – Liptovský Mikuláš (diaľnica) – Bobrovec – Jalovec – Bobrovecká Vápenica (smer hotel Mních v ústí Jaloveckej doliny). Parkuje sa na záchytnom parkovisku pod kalváriou (turistický rázcestník) príp. na platenom parkovisku hotela Mních. Návrat domov vo večerných hodinách (cca 19.00 h).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

6. – 10. marec 2013  5. Zimná Ukrajina – Východné Beskydy

Piaty ročník zimného pobytu v ukrajinských Karpatoch. Tento raz vo Východných Beskydoch na poľsko-ukrajinskom pomedzí v horskom priesmyku Užanskyj pereval (852 m n. m.). Tento raz budeme smerovať túry na hlavný karpatský hrebeň na administratívnej hranici Zakarpatskej a Ľvovskej oblasti. Základňou nám bude nové paralympijské lyžiarske stredisko Ščavynka pri dedinke Sjanky. Súčasťou skiareálu je tiež biatlonový štadión. Čiže v prípade nepriaznivého počasia je možnosť zjazdového lyžovania alebo bežeckého lyžovania v tomto stredisku. Tri túry sú určené pre skialpy, snežnice alebo BC bežky. Dve celodenné túry budú hrebeňového charakteru. Jedna bude viesť z Užockého priesmyku cez ukrajinský prameň rieky San, najjužnejší bod Poľska, Piňaškove (960 m), Opolonek (1028 m) so skalou Doboša, sedlo Beskid Žydivskyj (858 m), Rozsypanec Stynsky (1146 m) a Stynsku (1212 m) na Kinčyk Bukovskyj (1251 m) na Polonine Bukovskej s krásnymi výhľadmi na poľské Bieszczady. Návrat je po rovnakej trase.

Druhá hrebeňová túra vedie z Užockého priesmyku cez prameň rieky Už (slov. Uh), Kruhlu (981 m), sedlo Kut, Kinčyk (1115 m), Drohobyckyj kamiň (1186 m), Starostynu (1229 m) s miestom bojov z 1. sv. vojny, sedlo Chresty, Rozsypanec (1131 m), Žurovku (1226 m), Lystkovaňu (1248 m), sedlo Ruskyj puť (1217 m) na Velykyj Verch (1309 m) s ruinou chaty a krásnym kruhovým výhľadom. V prípade dostatku síl výstup až na vrchol Pikuj (1408 m) na Polonine Bukivskej s krásnym kruhovým výhľadom. Návrat je po rovnakej trase.

V zálohe je aj rezervná (oddychová) nenáročná túra alebo v prípade nepriaznivého počasia. Vlakom zo Sjanok popri riečke San na zastávku Sokolyky. Presun popri štátnej hranici s Poľskom do vysídlenej dediny Sokoliki Górskie s ruinou kostola. Prechod cez samotu Sverdanivec do dediny Turiv Verchnij a popod kopec Ščolb (950 m) do skiareálu Ščavynka.

V prípade nevhodných snehových podmienok alebo krajne nepriaznivého počasia absolvujeme návštevu historického mesta Ľvov (pamiatka UNESCO) s použitím priameho vlaku, ktorý premáva zo Sjanok. Jazda po železničnej trati „ukrajinský Semmering“, ktorý prekonáva záver doliny Uhu sústavou tunelov a viaduktov vrátane najdlhšieho železničného tunela Ukrajiny. V okolí sa taktiež nachádzajú viaceré drevené chrámy (cerkvy).

Doprava vlastnými autami. Je potrebné mať platný PAS!!!

Vedúci a prihlášky: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

Dôležité upozornenie

  1. Turistických podujatí sa zúčastňuje každý dobrovoľne a na vlastné riziko. V prípade úrazu je každý účastník zodpovedný sám za seba a svoje konanie.
  2. Pri každej túre je nutné mať pri sebe preukaz zdravotného poistenia a tiež odporúčame poistiť výkon športových aktivít pre prípadný zásah Horskej záchrannej služby.
  3. Zdravotné ošetrenie je bezplatné pre všetkých, ale bezplatná záchrana HZS je len pre neplnoletých.
  4. Zaplatením členského poplatku KST na príslušný kalendárny rok majú členovia KST automaticky uzavreté  úrazové poistenie v poisťovni Kooperativa, no naďalej je vhodné individuálne poistiť výkon športových aktivít resp. zásah HZS!

Komentáre sú uzavreté.