44. Zraz VhT Tatranská Štrba

Od 30. 6. do 3. 7. 2011 sa 44. Zrazu VhT zúčastnilo 21 našich členov, čo je chválihodný počet na tak mizerné počasie, aké prevládalo na začiatku leta vo Vysokých Tatrách. Vo štvrtok, prvý deň zrazu, lialo už od rána. A to poriadne. Plánovanú dolinu Zlomísk sa nám nepodarili navštíviť, nakoľko chodníky sa premenili na korytá spenenej riavy. Podaril sa aspoň výstup na Ostrvu.

Druhý deň zrazu nebolo počasie o nič lepšie, aj keď sme v to všetci dúfali. Preto sme sa rozdelili na dve skupiny a navštívili aspoň Aquacity v Poprade a Beliansku jaskyňu, pričom pevne verili, že nastávajúca sobota prinesie zlepšenie počasia. Večer sa poriadne ochladilo, čo veštilo zlepšenie počasia.

Sobotné ráno bolo poriadne chladné, no pršať neprestalo, ba cez deravú oblohu sme občas zbadali na svahoch Končistej súvislú snehovú prikrývku. No plán sme nechceli už zmeniť, preto sme sa autami presunuli do Tatranskej Lomnice a lanovkou na Skalnaté Pleso. Tento návrh sme zvolili preto, aby sme sa vyhli zablateným a rozmočeným chodníkom na rozhraní lesa. A veru, bolo to dobré rozhodnutie. Skalnaté pleso nás privítalo krásnou – takmer vianočnou panorámou. Snehová fujavica a všetko biele. Aj tak sme vyrazili smer Veľká Svišťovka. V pláne sme pôvodne mali aj Malý Kežmarský štít, no rozhodnutie sme si ponechali až v sedle pod Svišťovkou. Asi 5 cm snehová vrstva nás neodradila postupovať skalným hrebeňom smerom k šikmým platniam. Malého Kežmarského štítu. No stále ťažší postup po šmykľavej skale sme prerušili na výraznej skalnej veži, ktorej  sme symbolicky dali meno „Naša veža“. Nasledoval zostup na Chatu pri zelenom plese a návrat k autám až do Tatranskej Lomnice.

Treba spomenúť, že na zraze boli slávnostne dekorovaní noví inštruktori VhT a medzi nimi nechýbali aj mená našich členov. Jano Riša, Mojmír Haško a Štefan Rafanides. Gratulujeme! Druhý večer zasa Vojto Jeremiáš viedol seminár inštruktorov VhT a zároveň predlžoval platnosť inštruktorských preukazov.

Fotografie zo zrazu si môžete pozrieť v Petrovej fotogalérii.

-MH-

Komentáre sú uzavreté.