Zaistená cesta (via ferrata) za Kremničkou

22. 4. 2011 je známy kresťanský sviatok – Veľký piatok. Obyčajne v tomto čase chodievame zavŕšiť bežkársku sezónu do Veľkej Fatry, alebo do Nízkych Tatier. Nakoľko posledná zimná sezóna bola mimoriadne chudobná na sneh a v tomto roku boli dlhé Fašiangy, to znamená, že Veľká noc je riadne posunutá, po snehu už nie je ani stopa. Preto voľný deň na Veľký piatok využívame na vybudovanie tak dlho očakávanej zaistenej cesty na našich skalách v Kremničke. Myšlienka, projekt a potrebný materiál bol už dlhšie pripravený, chýbali len pomocné ruky a chuť popasovať sa s ťažkou robotou.

V piatok ráno sa stretla v Kremničke táto odhodlaná partia: Fero Šimko, Pavol Knapko, Štefan Rafanides, Miloš Políček, Ján Žabka, Milan Kurjatko, Danka Kyselová, Maroš Ferenčuk, Dušan Kováč a Milan Hlavatý. Desiati odhodlaní pracanti, ktorí sa neboja roboty a chcú dokázať, že vedia pracovať aj takú robotu, ktorú nikdy predtým nevykonávali. Najskôr bolo treba vyrobiť konzoly. Cez odborného kováča to zariadil Miloš. Potom bolo treba vybaviť centrálu pre vŕtačku a flexku. Zaistil to Pavol. Všetko náradie a materiál na ferratu sme vyviezli na Milanovom traktoríku. Museli sme vyvŕtať 32 dier o priemere 18 mm a hĺbky 15 cm, do ktorých sme vkladali konzoly obalené chemickou maltou. Táto malta sa po 10 minútach premenila na sklovitú hmotu, ktorá pevne držala kovovú konzolu v skale. Konzoly mali oká, cez ktoré sme pretiahli oceľové lano priemeru 14 mm. Okrem toho, sme na našich dvoch horolezeckých pilieroch, vybudovali šesť borhákov, ktoré budú slúžiť hlavne pri kurzoch VhT na priebežné istenie. Parametre zaistenej cesty sú:  celková dĺžka  73 m, z toho zaistená časť 53 m, prevýšenie 34 m. Zaistená časť sa skladá zo štyroch úsekov, kde bolo použité oceľové lano a to 15 m úsek, 17 m úsek, 3 m úsek a 18 m úsek. Ďalej bolo zriadených 10 oceľových stupačiek v kolmej časti cesty. Zaistená cesta vedie skalným pilierom, kolmým komínom a traverzuje skalnou policou.

Naša zaistená cesta, alebo kremničianska ferrata bude slúžiť  na kurz základov VhT, no hlavne chceme, aby sa využívala na tréning širokej verejnosti. Tešilo by nás, aby si záujemcovia vyskúšali na nej svoj ferratový set, vedeli ho správne používať a tým boli pripravení absolvovať aj ťažké zaistené cesty v zahraničí. A k tomu všetkému naši inštruktori VhT sú ochotní metodicky pomôcť, ak budú o to požiadaní. Najviac by staviteľov potešilo, keby  zaistenú cestu v Kremničke využívala naša mlaď. Na západ od nás v alpských oblastiach je vybudovaných možno aj tisícka zaistených ciest, ktoré využíva stále viac a viac nadšencov tejto turistiky. Veľa priaznivcov si získali zaistené cesty aj u nás na Slovensku.  No na zaistených cestách, po taliansky na via ferratách, nemecký zasa klettersteig, odporúčame sa pohybovať len správne vystrojený. A to kombinácia sedačky a prsného úväzu s ferratovým setom a prilba na hlave.

Úprimné poďakovanie za kvalitné dielo  patrí desiatke nadšencov z KST Banská Bystrica – Kremnička.

-MH-

Komentáre sú uzavreté.