Zaujímavé filmy na Envirofilme v BB

Od pondelka 10. mája do soboty 15. mája sa v nielen v Banskej Bystrici koná 16. ročník filmového festivalu o životom prostredí – Envirofilm 2010. Na podujatia a premietania je voľný vstup. Z bohatého programu premietania filmov stoja za pozornosť tieto tituly s tematikou hôr a cestovania:

Pondelok 10. mája

Europa Cinemas

19:00 – 21:30 – Vstupné 5,- € (vypredané)
VEČER S PAVLOM BARABÁŠOM
Muchimuk – objav novej jaskyne na stolových horách Guyanskej vysočiny,
Na bicykli do Ladakhu – prechod cez neznáme sedlá Himalájí
V tieni Džingischána – riekami a horami za minulosťou Mongolska
Karnali – dobrodružný splav najväčšej nepálskej rieky

Utorok 11. mája

Kinosála Múzeum SNP

18:00 – 19:15
TÚŽBA PO FJORDOCH, Nórsko 73´
Politický Molotovov kokteil proti mýtom, ktoré šíria vplyvné podniky nórskeho potravinárskeho priemyslu. Bez akéhokoľvek rešpektu a so sarkastickým smiechom film poukazuje na obrovskú priepasť medzi tým, čo sa hovorí, a tým, čo sa robí. Film kombinuje obrazy nórskej kráľovnej v malebných fjordoch s brazílskymi dažďovými pralesmi vypaľovanými kvôli nakŕmeniu nórskych ošípaných sójovými bôbmi. „Tento film nemá žiadnu dôveryhodnosť, je nechutný a pochybný“,  povedala riaditeľka Odboru komunikácie z priemyslu. Veríte jej?

20:35 – 21:25
GALAPÁGY: OHROZENÝ RAJ, Japonsko 49´

Galapágy, ostrovy v Tichom oceáne na západ od Severnej Ameriky, boli prvou lokalitou zapísanou do Zoznamu svetového dedičstva kvôli ich bohatstvu pôvodných živočíchov. Avšak ekosystém ostrovov bol tak vážne poškodený tými, čo chcú profitovať z prírodných vzácností, že v roku 2007 boli zapísané do Zoznamu svetového dedičstva v ohrození. Čo presne sa deje dnes na týchto ostrovoch, ktoré sa stali populárnou turistickou destináciou?

Europa Cinemas

15:00 – 17:00
POKOJ v DUŠI – príbeh priateľstva a zrady, Slovensko
Silný príbeh odohrávajúci sa na pozadí drsnej scenérie hôr so znakmi, ktoré sú pre stredné Slovensko typické – patriarchátom, pytliactvom, rasovou neznášanlivosťou, krádežami dreva, ale aj silnou tradíciou súdržnosti rodiny…
Beseda s režisérom filmu Vladimírom Balkom, hercom Ľubomírom Paulovičom a riaditeľom ČH železničky Alešom Bílekom

Štvrtok 13. mája

Kinosála Múzeum SNP

15:55 – 16:40
URAL (Zo seriálu DIVOKÉ RUSKO), Nemecko 44´

Seriál Divoké Rusko ukazuje jedinečné krajinné scenérie a bohatosť druhov najväčšieho štátu na svete v dych vyrážajúcej HD kvalite. Časť II sa venuje pohoriu Ural tiahnúcemu sa do dĺžky 2000 km od pobrežia Arktického oceánu po hranicu s Kazachstanom.

16:45 – 16:55
ZRUB KANADA, Slovensko 8´
Krátky film o vzniku a živote v zrube v okolí hôr Malej Fatry.

18:00 – 19:30
KRV RUŽE, Nemecko 89´
Film rozpráva príbeh o mimoriadnom živote a brutálnej smrti ochranárky prírody a filmárky Joan Rootovej, a o jej kampani za záchranu milovaného jazera Naivasha v Keni. Film je autobiografiou a zároveň klasickou detektívkou. Kto zabil Joan Rootovú? Prostredníctvom tohto príbehu režisér Singer pootvoril okno do sveta tlejúceho napätia v Afrike, ktoré stále vyplýva z  kolonializmu a chce si vybojovať miesto v globálnej ekonomike.

19:35 – 20:25
POLÁRNY KRUH: OSUDOVÉ ZNAMENIE ZO SEVERU, Japonsko 49´
V dôsledku globálneho otepľovania sa Arktída drasticky mení. Plocha ľadu v Severnom ľadovom oceáne je najmenšia od začiatkov meraní a ľadovým medveďom hrozí vyhynutie. Stav Arktídy je osudovým znamením pre našu vlastnú budúcnosť. Dokumentárny film ukazuje časť vedeckého výskumu, ktorý sa vedie, a popisuje veľké zmeny, ku ktorým v súčasnosti dochádza ďaleko na severe.

20:30 – 20:55
HMLOVÝ LES, Irán 21´
Hmlový les je pekné miesto nachádzajúce sa vysoko v horách pri Sharude, v strednej časti Iránu. Prostredníctvom krátkej cesty nás film oboznamuje s touto veľkolepou prírodnou scenériou.

Piatok 14. mája

Kinosála Múzeum SNP

17:05 – 17:30
STRATENÍ NOMÁDI, Slovensko 25´

Šiesti kamaráti sa vyberú do Kirgizstanu zlyžovať krásne a neznáme vrcholy a dostať sa do nádhernej a takmer nepoznanej doliny Sary Djaz v pohorí Ťan Šan. Nádherné počasie, nedotknuté čisté hory a super lyžovačka v prvej časti expedície sú viac než sľubným začiatkom. No potom nastanú problémy, Kirgizstan je krajinou, kde skoro nič nie je isté…

19:00 – 21:30
Ľudia v ohrození
beseda s fotografom a predsedom správnej rady organizácie Človek v ohrození Andrejom Bánom spojená s prezentáciou jeho fotografií z oblastí postihnutých vojnami a prírodnými katastrofami – Haiti, Afganistan, Gruzínsko, Srí Lanka a iné.

Celý program nájdete na webovej stránke festivalu.

Zdroj: www.envirofilm.sk

Komentáre sú uzavreté.