Prvomájová retrotúra „Cez tri hrádky“

Prvomájovej retrotúry sa zúčastnilo 27 turistov za pekného jarného polooblačného počasia s letnými teplotami a dusnom. Vo veselej nálade sa ráno stretli v Kremničke v dobovom turistickom oblečení a tiež v duchu prvého mája a na úvod túry zašli pozrieť predsedu klubu Milana po úraze kolena, ktorý mal pôvodne túru viesť.

S mávatkami vo farbách trikolóry, vlajočkami ČSSR, ZSSR a EÚSR a spartakiádnou vlajkou absolvovali návštevu u Milana, nasledoval prvomájový sprievod hlavnou ulicou Kremničky a cez obecný cintorín prešli do urnového hája, kde sa zastavili pri nebohom Ľubkovi Homolkovi. Prešli poza krematórium, kde ich pristavil miestny pracovník a čudoval sa, čo sa deje. Okolo družstva v Rakytovciach absolvovali prvomájový pochod cez dedinu, kde mávali vodičom áut a tí na oplátku trúbili a mávali na recesistický retrosprievod. Od rakytovského ihriska zamierili do doliny okolo bývalej bane a vyšli na niekdajší Badínsky hrádok. Celú trasu túry si môžete podrobne pozrieť na tomto odkaze. Popri bývalom badínskom družstve sa dostali do Rakytovskej doliny a prezreli si prírodnú pamiatku Jaskyňa Kremenia. Na Horných Pršanoch opäť absolvovali prvomájový pochod cez dedinu a oddýchli si po náročnom programe v miestnej krčme. Aby bol splnený plán túry, nasledovali ešte dva hrádky. A to Malý dolnopršiansky (malachovský) hrádok a Veľký dolnopršiansky (malachovský) hrádok pri lyžiarskom stredisku Medvedica. Časť partie sa už odpojila na Horných Pršanoch a časť skončila v Malachove. Fončorďáci ešte absolvovali záverečnú etapu túry z Malachova cez Motyčinu na Fončordu.

Celá túra po Fončordu merala 22,5 km (po Horné Pršany 14,5 km, po Malachov-ihrisko 19,3 km), trvala 8.28 h (po Malachov 7.42 h). Stúpanie bolo 1346 m (po Malachov 1219 m), klesanie 1031 m (po Malachov 882 m) a priemerná rýchlosť 2,5 km/h. Viac fotografií z akcie nájdete v klubovej fotogalérii alebo v súkromnej fotogalérii.

-TT-

Komentáre sú uzavreté.